måndag 17 augusti 2009

Högtidsdagar för Harry Potter-fans


Varje år händer det mycket roligt för oss som älskar JK Rowlings böcker! Detta är en lista på viktiga datum. Ta det som förslag och inspiration för hur du själv vill fira viktiga dagar och minnas händelser och personer i böckerna. Gör som jag och skriv in alla högtidsdagar i din almanacka!


9/1 Halvblodsprinsens dag
Tidigt på året ligger en högtidsdag till minne av Severus Snape (1960). Då är det dags för en stor fest med trolldrycks-tema. Man kan göra brygder och trolldrycker av olika slag och klä sig så svart man kan.

Bild från Snape-fest 2010:

14/1 Felix Felicisdagen
En dag full av tur och lycka! Felix är namnsdagen och det måste ju betyda att allt man gör kommer att bli så som man vill ha det. Dags att riskera lite alltså och försöka satsa på något man länge velat ha.

30/1 Lilys dag
Till minne av Lily Potter (1960). Gräv fram alla era gamla fanfictions om Lily och Snape eller be de som har någon dela med sig. Läs och snyfta.

6/2 Arthur Weasleys dag
Arthur Weasley (1950) fyller år. En fest eller sammankomst med temat mugglare kan passa, då det som alla vet är Mr Weasleys stora intresse. Kanske vi kan lära oss lite mer om hur ecklesitet fungerar och hur man använder en badanka, så vi kan berätta om någon icke-mugglare någon gång skulle fråga.

14/2 Alla hjärtans dag
Lockharts och Dumbledores favoritdag. Man kan ha en pampig Valentinbal i kärlekens tecken. Denna dag är också perfekt att skicka små gulliga ord och dikter till dem man tycker om.


(BILD)1/3 Rons dag
Ron Weasley (1980) fyller år. Han bör firas med schackturnering, citatläsning och skämtande.

10/3 Lupins dag
Till minne av Remus Lupin (1960) på hans födelsedag. Firas med varulvsylanden och chokladfest!


(BILD)
27/3 James dag
Till minne av James Potter (1960) på hans födelsedag. Dags för Quidditch-turnering kanske?

1/4 Tvillingarnas dag
En lurig dag med skämt och spratt på tvillingarna Fred och George Weasleys (1978) födelsedag.


(BILD)18/4 Fladdermaskens dag
En stor högtidsdag för alla som älskar fladdermaskar. Fråga inte varför.

23/4 Världsboksdagen
Dagen då vi firar det medium genom vilket Rowling profeterade sina berättelser om vår hjälte och spred sitt budskap över världen.

30/4 Vettlösa Vendelyns dag
Dagen då vi tänder stora bål för att minnas den tid då häxor och trollkarlar ständigt var förföljda och hotade.

2/5 Segerdagen
För att minnas Slaget om Hogwarts och dess offer. Men också för att fira det godas seger över det onda.


(BILD)15/5 Örternas dag
För att hedra Professor Sprout på hennes födelsedag. Plocka, odla och ät!

29/5 Hemligheternas dag
En dag till minne av slaget mot basilisken i hemligheternas kammare. Lek basiliskleken! (en version av blindbock)

4/6 Erisedspegelns dag
En dag till minne av kampen då de vises sten räddades undan Voldemort. Vad är din innersta önskan?

5/6 Dracos dag
Draco Malfoy (1980) fyller år. Han bör firas med en sammankomst i grönt och silver med mängder av Draco-inspirerad fanart, wizardrock och fanfiction!


(BILD)
23/6 Dudleys dag
Dudley (1980) fyller år. Ät mycket och var lat!

28/6 Dobbys dag
Till minne av alfen Dobby. Vi hedrar honom med olikfärgade sockor och flera huvudbonader.

21/7 Dödsrelikernas dag
Detta datum kom den sjunde och sista boken om Harry Potter ut. (2007) En dag att gå tillbaks till det ställe man köade på och minnas.


(BILD)
27/7 De sju Potters dag
Till minne av slaget då Harry flydde från Privet Drive innan hans 17:e födelsedag. Alla fans klär ut sig till Harry.

30/7 Nevilles dag
Neville (1980) fyller år. Ägna honom en tanke när du ser på allt som växer och tänk på hans uppriktighet och mod.

31/7 Harry Potters dag
Harry (1980) fyller år. Vad mer kan man säga. Det är en stor dag. Mycket stor. Stadsparken, tårta och quidditch är traditionen i Uppsala.


(BILD)1/8 Bröllopsdagen
Till minne av Bills och Fleurs bröllop. Denna dag är perfekt att ha efterfest efter Harrys födelsedag. Champagne och snittar är lika viktigt som högtidsklädnad och dans.

11/8 Ginnys dag
Ginny Weasley (1981) fyller år. Hon firas med sådant som hon är bra på, så som quidditch, tidningsskrivande, poesi och teater.

22/8 Percys dag
Percy Weasleys (1976) födelsedag. En passande dag att diskutera föreningens stadgar och andra byråkratiska ärenden.

1/9 Hogwartsdagen
Dagen då eleverna åker Hogwartsexpressen och har stor välkomstfest på slottet. Som äkta Harry Potter-fan bör man förstås uppmärksamma denna dag med att åka ånglok och båt eller häst och vagn, samt ha fest där man delas in i elevhem, läser tal och äter god mat.


(BILD)19/9 Hermiones dag
Hermione Granger (1979) fyller år. En dag att sitta hemma och läsa böcker eller träffas, virka mössor till husalfer och ha frågesporter.

4/10 Förvandlingskonstdagen
En dag för att hedra Professor Mcgonagall (1925) som fyller år. Denna dag kan firas med en fest där alla klär sig som det djur de skulle vara ifall de var en animagus.

10/10 Harrys namnsdag
Harry har namnsdag. Alla Harry Potter-fans bör måla ärr i pannan och ha det hela dagen för att hedra vår hjälte.

17/10 Trollformeldagen
En dag för att hedra Professor Flitwick på hans födelsedag. Dags att öva på alla trollformler, fundera ut varifrån namnen kommer och kanske komma på egna.

30/10 Mollys dag
Molly Weasleys (1950) födelsedag. Nu är det tid att laga riktigt mycket god mat och baka gott fika. Maten och fikat blir perfekt till Halloweenfesten.

31/10 ”Holloween”
Vi minns den natt i Godrics Hollow då Voldemort dödade James och Lily Potter och blev besegrad av Harry för första gången. USC:s tradition är en fest där man klär ut sig till och agerar en person eller varelse i den magiska världen. Mat, lekar och tävlingar förgyller dagen.


(BILD)8/11 Colin Creeveys dag
Till minne av Colin Creevey på årsdagen av basiliskens andra attack då han blev förstenad. Det är en perfekt dag att klä upp/ut sig och ta många foton, eller att dela med sig av de foton man har från tidigare tillfällen.

24/11 Drakdagen
En festdag i drakarnas tecken på årsdagen av den första uppgiften i den magiska trekampen. Läs, skriv, prata och sjung om drakar.

29/11 Bills dag
Bill (1970) fyller år. För att hedra det äldsta syskonet Weasleys mod och sympatisera med hans öde kan man måla blodiga rivsår i ansiktet.

6/12 Magiska vidunders dag
En dag för att hedra Professor Hagrid (1928) på hans födelsedag. Högläsning ur Magiska vidunder och var man hittar dem eller en sammankomst med temat av något särskilt vidunder kan passa.

12/12 Charlies dag
Charlie Weasley (1972) fyller år. Ännu en dag med drak-tema. Kanske man kan komma på de tolv användningsområdena för drakblod.

17/12 Duelleringsdagen
Till minne av det första mötet med duelleringsklubben i Harrys andra år. Harry Potter-fans bör kunna duellera med enkla formler och även den varianten med ord då man ser vem som kan minnas flest namn eller något annat ur böckerna.

25/12 Juldagen
Firas ibland med stor Julbal då man klär upp sig i sin finaste balklädnad och dansar både stiliga och vilda danser.


(BILD)31/12 Mörkrets Herres dag
Året slutar med Lord Voldemorts födelsedag. Vill man inte skåla för Mörkrets Herre kan man alltid fira segern över honom eller minnas och diskutera hur han kunde bli den han blev.

4 kommentarer:

Arr sa...

vi tycker man borde fira harrys 30-årsdag med oss ;)

http://harry-2010.blogspot.com/

dracodormi sa...

Ja, det är klart! Vi får väl samla ihop ett gäng från Uppsala och åka på det! Maila gärna mer info till uppsala.slugclub@gmail.com sen!

Simon Rosén sa...

Oj vad många högtidsdagar! Det känns nästan som en religion...

dracodormi sa...

Ja Simon. Enligt vissa definitioner skulle nog Harry Potterfandom ses som en religion. Och vår förening är ett religiöst sällskap. Vi har en skrift, vi har högtidsdagar, vi har gudaliknande karaktärer, varelser och företeelser som ger mening åt våra liv. Hm... kanske ett tema till nästa medlemstidning?