söndag 19 juli 2009

Halvblodsprinsen ur en annan vinkel

Som lästs tidigare så har vi alltså äntligen fått se Harry Potter och Halvblodsprinsen. Jag är, till skillnad från Hanna, väldigt nöjd och åtminstone sju av tio skulle jag ge om jag betygsatte. Attacken på Kråkboet tycker jag mycket lite handlar om att Ginny ska räddas och mycket mer om att visa hur svag Harry fortfarande är inför sina känslor. Bellatrix lockar iväg honom med samma ord i slutet på Fenixorden och Harrys begär att hämnas de han älskar är fortfarande lika starkt. När Ginny följer efter visar hon att hon likt Harry vill skydda de hon älskar. Med andra ord tycker jag snarare att Ginnys kärleksfulla och modiga sida visas, än den dumma och hjälplösa. Harry beter sig däremot dumdristigt som vanligt.

Dödsätarnas attacker är väl skildrade genom hela filmen, även den på Kråkboet. Trots att attacken inte är med i boken så är den fullt trovärdig - särskilt då de lockar ut Harry ur huset eftersom han inte får dö i branden utan tillhör Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn. Dödsätarnas attacker på mugglarvärlden och bortförandet av Ollivander är otäcka, trovärdiga scener. Deras inrusande på Hogwarts saknar dock poäng eftersom ingen strid blir av i slottet - man kan fråga sig varför de allihop behövde befinna sig där nu när ingen batalj skulle uppstå. Och varför är Bellatrix så galen? Nog för att hon är galen, men på ett behärskat sätt.

Det jag verkligen saknar i filmen (förutom Riddle-minnena, som jag dock hoppas kommer i första delen av Deathly Hallows) är trolldomsministeriet med "Dumbledore's man through and through" och stunden i grottan där Dumbledore säger att det är det okända vi fruktar när vi ser mörker och död, inget annat. Och "I am not worried, Harry, I am with you."

Innan filmen var jag och Sigrid från USC på picknick i Stadsparken tillsammans med några från UG (Uppsalagruppen) på Hogwarts.nu och peppade inför filmen. UNT kom förbi och pratade en stund. Tyvärr är varken USC eller UpQuiL nämnda i artikeln, men Harry och kärlekens budskap missioneras ut tillfredsställande. Notera också Chudley Cannons-banderollen - innan 1972 var mottot "We Shall Conquer".

2 kommentarer:

dracodormi sa...

Bra med en annan synvinkel också! :) Vi tycker inte alla lika. Inte om allt i alla fall. Fast i det här fallet är det kanske mer känslor än åsikter. Alla har ju liksom sina favoritdelar och heliga ställen i boken som kan göra att man blir mer eller mindre besviken på filmen.

Matilda sa...

Satt och läste det har för skojs skull nu ett bra tag efter filmen. Och i fall det är någon som missat det så FINNS 'I'm Not Worried Harry, I'm With You'-scenen! Den finns på borttagna scener på extramaterials-dvdn. Tyvärr är inte den scenen lika rörande och fin som i boken.. vilket är synd.