torsdag 28 april 2016

Recept till vegansk Butter Beer-tårta

Här kommer receptet på en av de tårtor som serverades på USC:s vårfest då vi hade Gryffindor-tema. Den blev mycket uppskattad, inte minst för att den är vegansk (och alkoholfri). Jag själv är väldigt nöjd med både utseendet och smaken på den och det var kul att den möttes av så många positiva reaktioner!
Tårtan är inspirerad av flertalet varianter som jag hittat på nätet och som jag sen modifierat receptet lite på för att göra det veganskt samt översatt recepten då många av dem varit på engelska.
Så för alla som är sugna på att baka en egen, kommer här receptet! Ni är varmt välkomna att höra av er om ni har frågor och även om fler HP-inspirerade recept önskas!
/”Bagerskan” Jenny Fjärstedt


Tårtbottnar
Gjordes lite på känn, men ungefär enligt detta recept. Min form var 26 cm i diameter, och beroende på hur stor form man har, hur många lager man vill ha/hur hög man vill att tårtan ska bli, så behövs olika många bottnar. Mina blev lite undergräddade, och var därför svåra att dela, så jag gjorde totalt 4 bottnar (1,5-2 omgångar av denna sats) för att nå önskad höjd på tårtan.
Knappt 2 dl kikärtsspad (det spad som är i en konservburk med kikärtor)
2 dl strösocker
100 g mjölkfritt margarin
ca 2 dl sojagrädde (17%(?) Matlagningsvarianten, men spelar troligen ingen roll)
3-4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl mjöl
  • Vispa kikärtsspad och socker fluffigt
  • Blanda torra ingredienser i separat bunke
  • Smält margarin och tillsätt sojagrädde och låt svalna lite
  • Vänd ner torra ingredienser och blöta (ta lite i taget och varva) med hjälp av en slickepot (OBS! Vänd! Inte vispa, annars försvinner fluffigheten man vispar upp i början!)
  • Häll ner i springform (form med löstagbar kant) fodrad med bakplåtspapper
  • Grädda i 175 grader i ca 30 min (grädda en liten stund till när stickan är torr, min kaka blev lite undergräddad).
    Tips för att kakan ska resa sig jämnt: Linda en blöt remsa av en handduk runt formen!

Butterscotch syrup/sauce
Ungefär som en kolasås, men lite annan smak. Används för att smaksätta fyllningen samt som dekor ovanp tårtan.Brukar använda denna när jag gör en variant av hemgjord Butter Beer (drickbar)

4 msk mjölkfritt margarin
2 dl brunt socker (jag använde ljust muskovadosocker, men har använt brun farin förut)
1,75 dl sojagrädde
ca 1 tsk vaniljessens/arom
ca 1 tsk salt
  • Mät upp smör, socker och grädde så att det är klart när du börjar
  • Smält smör på låg värme i en kastrull (gärna tjockbottnad)
  • Tillsätt socker och rör (gräna med träsked eller liknande) så att allt socker blir ”jämnblött”
  • Rör om då och då tills det börjar bubbla och se ut som ”smält lava”. Rör ordentligt i kastrullens hörn så att allt blandas. Tar ca 3-5 minuter.
  • Byt till en visp och sänk värmen lite och tillsätt grädden.
  • När du rört ut till en jämn sås, höj värmen till medeltemperatur igen. Låt koka i ca 10 minuter, rör om ungefär en gång i minuten.
  • Slå av värmen helt och låt stå kvar några minuter för att vila
  • Häll över såsen i tex en djup tallrik och låt svalna till rumstemperatur
  • När såsen svalnat, tillsätt hälften av vaniljessensen och saltet, smaka av, tillsätt ev mer om det behövs.
Om man inte använder allt kan man sedan hälla över i en glasflaska eller glasbruk och spara i kylen upp till en månad enl receptet (men jag har haft min längre förut och den har smakat lika bra ändå!)

Smörkräm
Detta räckte till fyllning av 3 lager samt att täcka utsidan av tårtan
350 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
5-6 dl florsocker
ca 2/5 av satsen Butterscotch sauce ovan
ev lite vatten eller sojagrädde/mjölk
  • Dela smöret i mindre bitar och se till att det verkligen är rumsvarmt (använd INTE micron!)
  • Tillsätt florsocker, börja med ca 4 dl och tillsätt mer efter hand. Man måste inte ha i allt florsocker eftersom smaksättningen också är söt
  • Vispa med elvisp till en härlig kräm
  • Smaksätt med Butterscotch sauce några matskedar i taget eller så, smaka av tills Butterscotch-smaken kommer fram lagom mycket, den ska inte ta över helt
Dela upp smörkrämen i 2 delar, en för fyllning och en för att täcka tårtan, är annars lätt att man tar för mycket till fyllningen. Den delen för att täcka tårtan kan gärna vara en aning mer än hälften. Blir smörkrämen för ”hård” kan man tillsätta lite vatten eller annan vätska för att göra den lättare att breda på. Om man ställer smörkrämen i kylen blir den istället fastare.

”Cobwebs”
För att få lite textur i tårtans fyllning, lite ”crunch”. Hade nog kanske använt rostade hackade nötter om detta inte varit till en nötfri tillställning. Hur många du behöver göra beror på hur många bottnar du har, har du 4 tårtbottnar behöver du 3 stycken sockernät, har du 3 bottnar räcker 2, osv.
Ca 2-3 dl strösocker
½ tsk kanel
Bakplåtspapper
  • Använd den springform du gjort bottnar i och rita cirklar på bakplåtspapper, vänd på pappret så att sockret inte rör dina ritstreck
  • Socker och kanel smältes på låg värme i en vid kastrull eller i en stekpanna, rör om hela tiden från att sockret börjar smälta så det inte bränns!
  • Ringla det smälta sockret innanför de uppritade cirklarna så det ser ut som spindelnät eller något sånt
  • Låt stelna minst en halvtimme, lossa sedan med en spatel eller en stor stekspade
    Det gör inget om näten inte hänger ihop, man kan bara lägga ut dem på tårtbottnarna ändå


Ihopläggning av tårtan
  • Diska den springformen du gjorde bottnarna i och lägg i plastfolie i (jag brukar lägga två långa som ett ”kryss” , täcker kanske inte 100% av kanterna, men det funkar bra ändå). Att bygga tårtan i sin springform gör tårtan rak och hög och det är lätt att ställa in den i kylen en stund.
  • Lägg i den botten du vill ha överst först (du kommer vända allt senare!), dela upp den halvan av smörkrämen som är avsedd för fyllningen efter antal lager du kommer fylla tårtan med.
  • Bred på smörkräm på första lagret och lägg sedan på ett cobweb
  • Lägg på en till botten, smörkräm, cobweb. Upprepa tills alla lager är klara och lägg på sista bottnen. Tårtan kan med fördel vila sig lite i kylen vid det här laget.
  • Vänd tårtan genom att lägga ett tårtfat/tallrik upp och ned över tårtan i springformen och vänd på allt ihop! Ta bort plastfolien.
  • Nu är det dags att börja ”spackla” tårtan. Börja med att jämna till kanterna, tex om någon fyllning tittar ut eller så, kan man trycka in den lite eller spackla ut den eftersom vi ändå ska spackla med samma smörkräm. Sedan tar du en liten del av smörkrämen som är avsedd för att täcka tårtan och spackla ett tunt lager på hela tårtan (sidor och toppen), sk ”crumb-coating”, det blir då lättare att täcka tårtan snyggt med ett andra lager, för att smulorna från tårtbottnarna lossnar inte lika lätt. Ställ in i kylen minst 20 min.
  • Täck tårtan med ett andra lager smörkräm. Se till att det blir ganska jämna ytor så blir det snyggt!
  • Ringla ca 2/5 av butterscotch såsen över tårtans topp och låt det rinna ner lite på sidorna genom att ”knuffa” såsen lite eller lägga lite mer precis på kanten
  • Toppa med en groda gjuten i mörk choklad (kolla om chokladen innehåller mjölkprodukter, tex mjölksocker är vanligt i billigare choklad, jag använde finare belgisk choklad som jag brukar använda vid pralintillverkning), min form är köpt på Panduro för något år sedan, egentligen till för tvål/gipsgjutning tror jag (observera att man måste använda choklad av högre kvalitet och temperera chokladen när man gjuter i plastformar!)
Bottnar, Butter scotch sauce och cobwebs kan med fördel förberedas någon dag innan så behöver inte allt göras på en gång. Över lag brukar tårtor må bra av att göras någon dag innan servering eller i alla fall några timmar, då saftar de till sig lite mer. Man kan även blöta bottnarna lite med sockerlag, saft eller juice för att få en saftigare tårta. Min tårta fick stå ca 6 timmar i kyl från att den blev färdig till servering!

fredag 22 april 2016

Gryffindorfest!

Den 16 april hade USC sedvanlig vårfest, i år med tema Gryffindor! Vi klädde oss alla i Gryffindors färger och tog fram våra mest gryffindoriga egenskaper (hur djupt begravna de än låg).

Festen började som vanligt med mingel tills de flesta hade kommit, och sedan hade vi en presentationsrunda och öppnade festen med "There was a magic school". Efter det var det dags för första lasset med mat - fikat!


Alla tittar hit och ler!

När vi proppat i oss scones och kakor så det räckte var det dags att leka lekar. Vi delades in i tre lag som skulle tävla om vilka som var mest gryffindoriga. Lekarna skulle testa vår djärvhet, mod och ridderlighet.
Lek 1 gick ut på att fånga gosedjur i hinkar på huvudet utan att själv träffas (för då dog man). Det var en modern, och lite snällare, tolkning av det gamla magikerspelet Creaothceann. I Creaothceann flög spelarna runt på kvastar med kittlar fastspända på huvudet. Ovanför dem hängde stenar i luften som sedan föll ner över spelarna som då skulle försöka fånga så många som möjligt i kitteln. Dödsantalet var stort, och spelet ansågs av många att vara det bästa testet för manlighet och mod. Creaothceann förbjöds 1726. (Källa: Quidditch through the ages - Kennilworthy Whisp)

Lek 1: Snällare version av Creaothceann

Efter lek 1 så var det dags för middag. Så vi satte oss ner igen och proppade i oss ännu mer god mat. Allt från pajer, till ungsrotsaker, till potatisgratäng, till alla möjliga sorters röror! Efter det var det inte någon som fortfarande var hungrig!

När alla var mätta fortsatte vi med lekarna för att avgöra vilket lag som var mest gryffindorigt.
I lek 2 skulle varje lag sno ett ägg från en sovande drake. Leken kallades "Kittla inte den sovande draken". Det gällde att vara så tyst som möjligt för att inte draken skulle vakna och ta en till fånga = då förlorade man. Om man lyckades ta sig ända fram till draken utan att den vaknade så skulle man kittla den för att få den att släppa ägget. Alla tre lag lyckades faktiskt sno till sig ägget!
I lek tre skulle man vara ridderlig som en ninja. Vi körde alltså ninjaleken som går ut på att man ska slå ut de andras händer. Där gällde det också att vara ärlig och erkänna om man faktiskt blev träffad.

Lek 2: Sno ägget av den sovande draken

När vi korat lag Draconis Caput - smartare än Harry som det mest gryffindoriga laget, var det dags för teateruppvisning av The Slug Theatre!
I år visades pjäsen "Marodörerna - den sanna historien", om marodörerna, av marodörerna, med marodörerna och för marodörerna. Marodörerna ansåg att de har fått ett felaktigt rykte som elaka mobbare eftersom böckerna endast tar upp Snapes minnen av dem, och det är inte representativt! De kräver upprättelse! Så i några återblickar med förklaringar försöker de visa att de faktiskt inte är så hemska som alla tror, och de hade faktiskt bra ursäkter till allt. Det blir inte så lyckat... vilket Remus försökte berätta för dem flera gånger.

Marodörerna berättar för Lily vad de ska göra. Remus försöker få dem att inse att det här är en ytterst dålig idé. James och Sirius lyssnar inte och Peter är bara glad över att få vara med. 

"Men Snivellus, du ska tvätta det med schampot, inte äta det" - Sirius Black, coolast av alla

Dumbledore berättar för Remus och Sirius om när han var ung och kär...
Kvällen avslutades med massa efterrätt med superfina och goda tårtor, allmänt mys och HP-maffia.
Superfin och supergod Gryffindor-tårta av Ingrid

Superfin och supergod butterbeer-tårta av Jenny

En mycket lyckad fest, och vi säger alla bara: "mischeif managed!"